# B)Plot and Label the Points on the Grid

1.a)Write the coordinates of each point.

A ( , )B ( , )

C( , )D( , )

b)Plot and label the points on the grid.

E(0, 3)F(6, 0)

G(4, 2)H(3, 6)

2.Label the points marked on the grid.

I(, 0)J(1, )

K(,)L(,)

BONUS Plot and label the points on the grid.

M(,)N(2, )

3.Describe the slide from position 1 to position 2.

a)b)c)

_____ units ______units ______units ______

_____ units ______units ______units ______

4.Slide the dot.

a)3 units right, 2 units downb)5 units left, 2 units upc)4 units left, 1 unit down

5.a)Extend both sequences. Then write a list of ordered pairs for the table.

i) / Add 3 / Subtract 2 / Ordered pair / ii) / Add 2 / Multiply by 2 / Ordered pair1 / 15 / 0 / 2

b)Predict: Which of the pairs of sequences, i) or ii), will make a straight line? ______

Explain your prediction.

c)Plot the ordered pairs and connect the points.

i)ii)

B (2,0)

C (5,4)

D (0,0)

b) / Teacher to check grid.

2. / Teacher to check grid.

3. / a) / 4 units right

2 units up

b) / 1 unit down

5 units right

c) / 3 units down

5 units left

4. / Teacher to check grids.

5. / a)

i)

Add 3 / Sub 2 / Pair

1 / 15 / (1,15)

4 / 13 / (4,13)

7 / 11 / (7,11)

10 / 9 / (10,9)

ii)

Add 2 / Times 2 / Pair

0 / 2 / (0,2)

2 / 4 / (2,4)

4 / 8 / (4,8)

6 / 16 / (6,16)

b) / Sequence i) will make a straight line.

c) / Teacher to check lines.

**Unit 2: Number and Operations - Fractions**Name:______

Quiz (Lessons 20 to 23)Date: ______

1. Write a fraction for the division statement. Write the improper fractions as a mixed number.

a) 5 ÷ 7 = b) 12 ÷ 9 = c) 49 ÷ 50 = d) 33 ÷ 25 =

2. Write a division statement for the fraction. Then find the answer.

a) = = b) = =

3. Extend the horizontal lines. Then write a multiplication statement for thepicture.

a) b) c) d)

4. Multiply. Reduce your answer to lowest terms.

a) b)

c) d)

e) f)

BONUS

Sally is using of the ingredients for a cake recipe. She is also making 4 batches of cookies. The cake recipe calls for 4 cups of flour. The cookie recipe needs cup of flour. Which baked goods requires more flour, the cookies or the cake?

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2K-1**

**Unit 2: Number and Operations - Fractions**Name:______

Quiz (Lessons 20 to 23)Date: ______

1. / a) /b) /

c) /

d) /

2. / a) / 12 ÷ 6 = 2

b) / 28 ÷ 7 = 4

3. / a) / ×=

b) / ×=

c) / ×=

d) / ×=

4. / a) / =

b) / =

c) / =

d) / =

e) / ×==

f) / ×==

BONUS

The cake and cookies require the same amount of flour.

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2K-1**

**Unit 2: Number and Operations - Fractions**Name:______

Quiz (Lessons 20 to 23)Date: ______

1. Rewrite the product in expanded form.

a) = ( + ) × 3b) = ( + ) × 7

= + = +

2. a) Use your work from Question 1 and explain why must be greater than 7.

b) Explain why must be greater than 7.

3. Multiply the number by the scale factor.

a) 4 by the scale factor b) by the scale factor 4

BONUSWhat did you notice?

4. Sam has 18marbles. Jane has times as many marbles as Sam. Monahas as many marbles as

Sam.

a) Without calculating, say who has the greatest number of marbles. Explain your answer.

b) To check your answer in part a), calculate the number of marbles for Jane and Mona.

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2K-1**

**Unit 2: Number and Operations - Fractions**Name:______

Quiz (Lessons 20 to 23)Date: ______

1. / a) / (1 + ) × 3= 3 +

b) / (1 + ) × 7

= 7 +

2. / a) / Since we are adding to 7, 1× 7 is greater than 7

b) / = 1, so if 1 is greater than 7, then

× 7 must be greater than 7.

3. / a) / 4 ×= ×=

b) / × 4 = ×=

BONUS

The answers are the same.

4. / a) / Jane: 11, so

18 ×1will be greater than 18.

Mona: 1, so 18 × will be less than 18.

Jane has the most marbles.

b) / Jane:

1× 18 = ×= 21

Mona:

× 18 = ×= 16

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2K-1**

**Unit 2: Number and Operations - Fractions**Name:______

Quiz (Lessons 20 to 23)Date: ______

1. Divide by changing the mixed number to an improper fraction. Reduce your answer to lowest term.

a) b)

c) d)

2. Divide.

a) 5 ÷ = _____ × _____= ______b) 4 ÷ = _____ × _____ = ______

BONUSWhat did you notice?

3. Mary has 5 feet of ribbon to wrap gifts. Each gift uses ft of ribbon. How many gifts can she wrap

with the ribbon?

4. A satellite makes 4 revolutions of Earth in one day. How many revolutions would it make in

weeks? Circle the correct expression.

× 4 ÷ 44 ÷ × 44 ÷

Explain your choice. ______

______

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2K-1**

**Unit 2: Number and Operations - Fractions**Name:______

Quiz (Lessons 20 to 23)Date: ______

1. / a) /b) /

c) /

d) /

2. / a) / 5 × 4 = 20

b) / 4 × 5 = 20

BONUS

The answers are the same.

3. /

4. /

weeks = × 7 days =

days.

The satellite makes 4 revolutions each day, so we should multiply by 4.

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2K-1**

**Unit 2: Number and Operations—Fractionscontinued**

Test(Lessons 20 to 33)

1. Write a fraction for the division statement. Write the improper fractions as a mixed number.

a) 9 ÷ 5 = b) 13 ÷ 20 = c) 37 ÷ 9 = d) 42 ÷ 53 =

2. Multiply. Reduce your answer to lowest terms.

a) b)

c) BONUS

3. Use the symbols > or < to predict whether the product will be greater than or less than . Then find the product.

a) is than . b) is than .

= =

4. Multiply 4 by the scale factor. Circle the answer on the number line.

a) Scale factor: b) Scale factor: 3

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

c) Scale factor: d) Scale factor: or

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

5. On a map, 1 cm represents 400 m.

a) How many meters in real life does 3 cm b) If two towns are21 cm apart on the map,

what represent? is the actual distance between them?

6. Divide by changing the mixed number to an improper fraction. Reduce your answer to lowest term.

a) b)

7. Four people share of a pie. Did they each have more or less than of the pie?

8. Mary calculated that she read of her book. If she read 45 pages so far, how many pages are in the

entire book?

9. Estimate by rounding both fractions to the nearest whole number (including 0).

a) ≈ b) ≈

c) ≈ d) ≈

10. Mona spends h doing math homework, h doing history, and h doing science.

a) Did Mona spend more or less than h doing history?

b) Did Mona spend more time doing math or science?

c) Mona spends of her time doing math homework working on word problems. How long did she

spend on word problems?

BONUS

Mona divides her time on history evenly between reading the textbook and answering questions. Did Mona spend more time doing math word problems or reading the history textbook?

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1**

**Unit 2: Number and Operations—Fractionscontinued**

Test(Lessons 20 to 33)

1. / a) /b) /

c) /

d) /

2. / a) /

b) /

c) /

BONUS

3. / a) /

b) /

4. / a) / 2

b) / 12

c) / 1

d) / 9

5. / a) / 3 cm × 400 = 1,200 cm

= 12 m

b) / 21 cm × 400 cm

= 8,400 cm = 84 m

6. / a) /

b) /

7. /

so each person has more than of the pie.

8. /

9. / a) / ≈ 3 + 3 = 6

b) / ≈ 4 - 3 = 1

c) / ≈ 6 × 2 = 12

d) / ≈ 9 ÷ 3 = 3

10. / a) /

, so she spends more than h doing history.

b) /

, so she spends more time doing math.

c) /

BONUS

, so Mona spent more time reading the history textbook.

**Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1**

**Unit 2: Number and Operations—Fractionscontinued**

Test(Lessons 20 to 33)

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 3: Operations and Algebraic ThinkingAnswer Key

Quiz(Lessons 6 to 9)

1. Verify that each equation is true.

a) (3+4)×5=(6×5)+5b) 4 ×5×2=80 2

2. Add brackets to show which operation was done first.

a) 3−2×5= 5b) 6−2×2=2 c) 40 5×4=2 BONUS 2+ 5 ×3+1=28

3. Find the number that makes each equation true and write it in the box.

a) +3=9 b) 3=5 c) 5× =20 BONUS 6+7=8+

4. Find the missing number for the problem and write it in the box.

a) / There are 13 marbles.13 / = / 4 are outside the box.

4 / + / How many

are inside? / b) / There are

17 cards.

17 / = / How many are outside

the box?

/ + / 11 cards are inside

11

5.Write the mathematical expressions in words.

a) (3 + 1) × 5

b) 13 − 4 × 3

6. Anna wants to buy a new MP3-player that costs $35. Anna has alreadysaved $7. Anna decides to

save the same amount of money each month forthe next four months. Write an expression to show

the amount ofmoney that she has to save each month.

BONUS

Anna’s mother agrees to give her $4 per month for the next threemonths. Write an expressionto

show the amount of money that she hasto save each month.

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2 K-1

Unit 3: Operations and Algebraic ThinkingAnswer Key

Quiz(Lessons 6 to 9)

1. / a) / 7 x 5 = 3530 + 5 = 35

b) / 20 x 2 = 40

80 ÷ 2 = 40

2. / a) / (3 – 2) x 5 = 5

b) / 6 – (2 x 2) = 2

c) / 40 ÷ (5 x 4) = 2

BONUS

(2 + 5) x (3 +1) = 28

3. / a) / 6

b) / 15

c) / 4

BONUS

5

4. / a) / 9

b) / 6

5. / a) / The sum of 3 and 1, multiplied by 5.

b) / The difference between 13 and the product of 4 and 3.

6. / (35 – 7) ÷ 4

BONUS

(35 – 7 – 3 x 4) ÷ 4

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2 K-1

Unit 3: Operations and Algebraic ThinkingAnswer Key

Quiz(Lessons 6 to 9)

1. Add brackets to show which operation was done first.

a) 2−1×7= 7 b) 12−3×3=3 c) 30 5×2= 3 BONUS6×4+6−10=50

2.Write the mathematical expressions in words.

a) 2 × (4– 1)

b) (5 − 3 + 6) ÷ 4

3. Seven people can travel in one van. Eighteen students with one teacher and two parents go to the

zoo. Write an expression to show the number of vansthat they need.

4. What is the size of the block?

a) b)

5. Megan is 3 times as old as her brother. Megan is 8 years older than her brother. Finish the model

below to find out how old Megan is.

6. Use the tape diagram to find the number of eggs and the number of nests.

a) as many nests as eggs, b) as many nests as eggs,

six more eggs than nests. four fewer nests than eggs.

7. Replace the variable with the given number, then evaluate.

a) 2h– 5, h=3b) 3x+7, x=6

c) 9– 4n, n=2BONUS 4t+1, t=

8. Determine if the scale factor is greater than one or less than one.

a) 8 = scale factor × 4 b) 5 = scale factor × 15

c) = scale factor × 1 BONUS = scale factor ×

9. Rewrite the equation so that the unknown is by itself. Then solve the equation.

a) 12 = 8 × S b) 7 = × L

BONUS

The number of students in a school who are in Fifth Grade is of the number of students who are not

in Fifth Grade. There are 210 students in the school who are not in Fifth Grade. How many students are

in the school altogether.

Hint: Use a tape diagram.

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2 K-1

Unit 3: Operations and Algebraic ThinkingAnswer Key

Quiz(Lessons 6 to 9)

1. / a) / (2 – 1) x 7 = 7b) / 12 – (3 x 3) = 3

c) / 30 ÷ (5 x 2) = 3

BONUS

6 x (4 + 6) – 10 = 50

2. / a) / Double the difference between 4 and 1.

b) / The sum of 6 and the difference between 5 and 3, divided by 4.

3. / (18 + 1 + 2) ÷ 7

4. / a) / 35 ÷ 5 = 7

b) / 26 ÷ 2 = 13

5. / Teacher to check model.

Megan is 12 years old.

6. / a) / Teacher to check tape diagram.

There are 9 nests.

b) / Teacher to check tape diagram.

There are 12 nests.

7. / a) / = 2 x 3 – 5

= 6 – 5

= 1

b) / = 3 x 6 + 7

= 18 + 7

= 25

c) / = 9 – 4 x 2

= 9 – 8

= 1

BONUS

= 4 x+ 1

= 2 + 1

= 3

8. / a) / greater

b) / less

c) / less

BONUS

greater

9. / a) / = S

= S

b) / L

14 = L

BONUS

Teacher to check tape diagram.

210 ÷ 5 = 42

7 x 42 = 294

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2 K-1

Unit 4: Numbers and Operations in Base TenName:______

Quiz 1 (Lessons 54 to 57)Date: ______

1. Multiply mentally.

a) 2.3 × 3 = ______b) 4.12 × 2 = ______c) 2.01 × 4 = ______

2.Multiply.

a) 2.4 × 3b) 3.25 × 6c) 5 × 7.21

3. Place the decimal point in the correct place.

a) 12. 3 × 0.2 = 2 4 6b) 2.12 × 1.3 = 2 7 5 6c) 2.4 × 3.5 = 8 4 0

4.Multiply.

a)b)c)

5. Diane bought 0.65 lbs of cold cuts that cost $4.20 per pound.

How much did she pay?

BONUS Multiply mentally: 1.2143 × 0.000002

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.21

Unit 4: Numbers and Operations in Base TenName:______

Quiz 1 (Lessons 54 to 57)Date: ______

1. / a) / 6.9b) / 8.24

c) / 8.04

2. / a) / 7.2

b) / 19.50

c) / 36.05

3. / a) / 2.46

b) / 2.756

c) / 8.40

4. / a) / 59.04

b) / 6.360

c) / 1.7955

5. / Diane paid $2.73

BONUS

0.0000024286

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.21

Unit 4: Numbers and Operations in Base Ten continued

Quiz (Lessons 58 to 61)

1. Divide mentally.

a) 4.2 ÷ 2 = ______b) 96.3 ÷ 3 = ______c) 0.48 ÷ 4 = ______

2.Divide.

a) 2.55 ÷ 3b) 33.6 ÷ 4c) 0.432 ÷ 6 =

3.Use the division statement to calculate mentally.

a) 483 ÷ 3 = 161, sob) 246 ÷ 2 = 123, soc) 135 ÷ 5 = 27, so

4.83 ÷ 0.3 = ______0.0246 ÷ 0.02 = ______13.5 ÷ 0.05 = ______

4.Divide.

a)b) c)

5. A raisin weighs 0.08 ounces. How many raisins will fit in a 26 ounce box?

BONUS Divide mentally: 0.0012 ÷ 0.0000000002

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 4: Numbers and Operations in Base Ten continued

Quiz (Lessons 58 to 61)

1. / a) / 2.1b) / 32.1

c) / 0.12

2. / a) / 0.85

b) / 8.4

c) / 0.072

3. / a) / 16.1

b) / 1.23

c) / 270

4. / a) / 1.57

b) / 18.5

c) / 687

5. / 326

BONUS

6,000,000

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 4: Number and Operations in Base Ten Answer Key

Test(Lessons 54 to 67)

1. Multiply mentally.

a) 3.2 × 3 = ______b) 0.41 × 2 = ______c) 0.2 × 0.4 = ______

2.Divide mentally.

a) 9.03 ÷ 3 = ______b) 84.6 ÷ 2 = ______c) 0.8 ÷ 0.2 = ______

3. Multiply.

a) b) c)

4.Divide.

a)b) c)

5. Use mental math to circle the correct answer from the list.

a) 32.5 × 0.92 b) 0.245 × 11.2c) 313.6 ÷ 9.8

≈ (2.99, 29.9, 299) ≈ (2.744, 27.44, 274.4) ≈ (0.32, 3.2, 32)

6.Divide. Rough Work Rough Work

a) b)

7. A case of protein bars sells for $64.80. Each protein bar costs $0.48.

a) How many bars are in the case?b) What is the cost of 12 cases?

8. Janet worked 3.5 hours and earned $53.55.

How much did she earn per hour?Rough Work

BONUS

We know that 12 × 13 = 156.

Calculate 0.000000156 ÷ 0.00012

1. / a) / 9.6b) / 0.82

c) / 0.08

2. / a) / 3.01

b) / 42.3

c) / 4

3. / a) / 9.72

b) / 57.12

c) / 0.4250

4. / a) / 1.89

b) / 16.3

c) / 580

5. / a) / 29.9

b) / 2.744

c) / 32

6. / a) / 34

b) / 62

7. / a) / 135

b) / $777.60

8. / Janet earned $15.30 per hour.

BONUS

0.0013

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 4: Number and Operations in Base Ten Answer Key

Test(Lessons 54 to 67)

1.Measure the line segment to the closest eighth of an inch.

a) in

b)in

2.Convert the measurement.

a)8 ft to inchesb)56 in to feetc)3 ft 9 in to inches

d) yd to feete) 29 ft to yardsf) mi to yards

BONUS

The first indoor hockey game was played at the Victoria Skating Rink in Montreal, Canada. The rink was a rectangle that was 68 yd long and 80 ft wide.

a) What is the length of the rink in feet?

b)What is the perimeter of the rink?

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 4: Number and Operations in Base Ten Answer Key

Test(Lessons 54 to 67)

1. / a) /b) /

2. / a) / = 8 x 12 in

= 96 in

b) / = 48 in + 8 in

= 4 ft 8 in

c) / = 36 in + 9 in

= 45 in

d) / = 2.5 x 3 ft

= 7.5 ft

e) / = 27 ft + 2 ft

= 3 yd 2 ft

f) / = x 1,760 yd

= 1,320 yd

BONUS

a) / 68 yd = 68 x 3 ft

= 204 ft

b) / 2 x 204 ft + 2 x 80 ft

= 408 ft + 160 ft

= 568 ft

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 4: Number and Operations in Base Ten Answer Key

Test(Lessons 54 to 67)

1.The upper bunk of a bunk bed is at the height inches. If Kim sits

up in bed, she sits 32 inches tall.

a)If Kim sits on the upper bunk, what height will her head reach?

b)The ceiling in Kim’s bedroom is 8 ft high. Is the bunk bed a good choice for Kim’s room? Explain.

2.Convert.

a) 5 lb to ouncesb) 3 lb 6 oz to ounces

3.A muffin weighs oz. A café sold 1,000 muffins. How many pounds of muffins

did the café sell?

BONUS The café used 11 oz of flour for each 10 muffins. How many pounds of flour

did it use?

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 4: Number and Operations in Base Ten Answer Key

Test(Lessons 54 to 67)

1. / a) / in + 32 in= in

b) / 8 ft = 8 x 12 in

= 96 in

The bunk bed is not a good choice because when Kim sits up, her height is greater than 96 in.

2. / a) / 5 x 16 oz = 80 oz

b) / 3 x 16 oz + 6 oz

= 54 oz

3. / 1,000 x oz = 3,500 oz

3,500 oz ÷ 16 = 218 lb

So 218 lb of muffins were sold.

BONUS

1,000 muffins = 100 groups of 10 muffins

100 x 11 oz = 1,100 oz

1,100 oz ÷16 = 68 lb

So 68 lb 12 oz of flour was used.

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 5: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 10 to 22)

1.Tony exercised from 10:45 a.m. until 1:20 p.m.

a)Convert both times into 24 h format.

10:45 a.m. = ______

1:20 p.m. = ______

b)Use the grid to find how long he exercised.You may have to regroup 1 hour as 60 min.

2. A yoga instructor teaches a class from 6:45 p.m. to 8:15 p.m. each night from Monday to Saturday.

a)Use the grid to find how long each class is.

b)How many minutes does she teach each day?

c)How many hours does she teach each week?

d)The instructor gets paid $24 per hour. Use the grid to find how much she ispaideach week.

3.Draw a diagram to solve the problem.

Sam had 5 lb of flour. He used of it to make dumplings, and one third of the rest to bake a loaf of bread. How many ounces of flour are left?

4.A hardware store employee is placing bolts of different weights in a box. The box can hold at most 5 lb.

a)Can the employee place 15 bolts that weigh 6 oz each in the box? Explain.

b)The line plot shows the masses of bolts placed in the box. How many bolts weigh more than lb? ______

c)What is the total mass of the bolts in the box?

5.A board is 11 ft 6 in long.

a) The board is cut into 4 equal pieces. Is each piece more than 1 yard long? Estimate and explain your answer.

b) How many inches long is the board?

c) How long is each piece? Do your calculations on the grid shown.

BONUSHow many seconds are in 1,000 hours?

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 5: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 10 to 22)

1. / a) / 10:45, 13:20b) / Tony exercised for

2 hours and 35 minutes.

2. / a) / 1 h 30 min

b) / 90 min

c) / 9 h

d) / $216

3. / Teacher to check diagram (1 block = 10 oz).

There are 20 oz of flour left.

4. / a) / 5 x 16 oz = 80 oz

15 x 6 oz = 90 oz

So the employee cannot place 15 bolts that weigh 6 oz each in the box.

b) / 4

c) /

= 5 lb

5. / a) / 4 pieces of 1 yd

= 4 yd

4 yd = 12 ft

12 ft is greater than 11 ft 6 in so the pieces are shorter than 1 yd each.

b) / 11 x 12 in + 6 in

= 138 in

c) / in

BONUS

1,000 x 60 min

= 60,000 min

60,000 min x 60 sec

= 3,600,000 sec

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 5: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 10 to 22)

1.Find the area of the rectangle using the length and the width. Include the units.

a) Length = 8 m b) Length = 33 ft

Width = 7 mWidth = 12ft

Area = ______× ______Area = ______× ______

= ______= ______

2.Each square has sides measuring in. Write the length and the width of the rectangle. Then find the area of the rectangle two ways. Write the answer as an improper fraction in lowest terms.

Area = ______squares

= ______× in2 = in2

Area = in × in = in2

3.Write an equation for the area of the rectangle. Then find the unknown length.

a) Width = 3 cm b) Width = 10 m

Length = ℓ cm Length = ℓ m

Area = 27 cm2Area = 58 m2

4.Draw a line to divide the shape into two rectangles. Use the areas of the rectangles to find the total area of the shape.

Area of rectangle 1 =

Area of rectangle 2 =

Total area =

BONUSA square has an area of 36 cm2. What is the width of the square? ______

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 5: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 10 to 22)

1. / a) / Area = 8 m x 7 m= 56 m2

b) / Area = 33 ft x 12 ft

= 396 ft2

2. / Area = 42 squares

= 42 x in2 = in2

= in2

Area = in x in

= in2 = in2

3. / a) / 3 cm x l cm = 27 cm2

l =

l = 9 cm

b) / 10 m x lm = 58 m2

I =

l =m = m

4. / Teacher to check line.

Area of rectangle 1 =

ft x 2 ft = ft x ft

= ft2= ft2

Area of rectangle 2 =

1 ft x ft = 1 ft x ft

= ft2

Total area =

ft2+ ft2=ft2= 5 ft2

BONUS

6 cm

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 5: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 10 to 22)

1.Find the area of the rectangle.

a)Length = 10.1 cm,width = 6 cmb)Length = yd,width = yd

Area = ______Area = ______

2.Find the volume of the stack made from unit cubes. Include the units in your answer.

a)b)

Volume = ______Volume = ______

3.Find the volume of the prism.

a) Length = ______b) Length = ______

Width = ______Width = ______

Height = ______Height = ______

Volume = ______Volume = ______

= ______= ______

4.Draw a net of the prism on the grid below and label each face. Each square on the grid represents 1 cm.

5.A refrigerator is 1.75 m tall, 85 cm wide, and 80 cm deep.

a)1.75 × 80 × 85 = 11,900, so Sam thinks the volume of the refrigerator is 11,900 cm3. Is he correct? Explain.

b) How can you fix Sam’s answer to findthe correct volume of the refrigerator?

6. Show how to divide the shape into rectangular prisms. Use the volumes of the prisms to find the total volume of the shape.

Volume A = ______= ______

Volume B = ______= ______

Total volume = ______

BONUSFind the volume of the shape.

ADVANCED

7. Find the area of the shaded face.

a)Volume = 240 cm3b)Volume = 81 m3

Area of shaded face = ______Area of shaded face = ______

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 5: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 10 to 22)

1. / a) / 60.6 cm2b) / yd2

2. / a) / 12 in3

b) / 24 cm3

3. / a) / Length = 2 ft

Width = 3 ft

Height = 5 ft

Volume

= 2 ft x 3 ft x 5 ft

= 30 ft3

b) / Length = 11 m

Width = 5 m

Height = 6 m

Volume

= 11 m x 5 m x 6 m

= 330 m3

4. / Teacher to check net.

5. / a) / No. The units were not the same for each measurement.

b) / Multiply Sam’s answer by 100 (Sam forgot to change 1.75 m to 175 cm).

Volume =

1,190,000 cm3

6. / Volume A

= 20 in x 32 in x 20 in

= 12,800 in3

Volume B

= 85 in x 35 in x 20 in

= 59,500 in3

Total volume = 72,300 in3

BONUS

Volume A

= 10 m x 10 m x 15 m

= 1,500 m3

Volume B

= 10 m x 10 m x 8m

= 800 in3

Volume C

40 m x 10m x 7 m

= 2,800m3

Total volume = 5,100 m3

ADVANCED

7. / a) / 20 cm2

b) / 9 m2

Sample Unit Quizzes and Tests for AP Book 5.2U-1

Unit 6: Measurement and Datacontinued

Test(Lessons 33 to 38)

1.Convert the measurements.