# Write Your Response Here: (Show Your Work)

Date:

Time Elapsed

1. /

**Sam's birthday is five days after his brother's birthday. His brother's birthday is May 3rd. When is Sam's birthday?**

**Write your response here:****(show your work)**

**If it is currently 4:22 pm, what time will it be in 16 hours and 16 minutes?**

**Write your response here:****(show your work)**

**What is the time difference between 2:45 p.m. and 6:10 p.m. on the same day?**

**Write your response here:****(show your work) **

**What time is it 3 hours and 8 minutes after 5:20 p.m.?**

**Write your response here:****(show your work) **

**Katie was born on July 26. What was the date 14 days before she was born?**

**Write your response here:****(show your work)**

**If a plane takes off at 3:25 a.m and lands at 8:40 p.m. the same day, how long was the flight?**

**Write your response here:**

(show your work)

Write your response here:

(show your work)

The first day of autumn is September 17. That is 14 days after Sally starts school. On what date does Sally start school?

Write your response here:

(show your work)

Write your response here:

(show your work)

Write your response here:

(show your work)

Betsy got her tooth pulled 1 week and 3 days ago. How many days has it been since she had her tooth pulled?

Write your response here:

(show your work)

Write your response here:

(show your work)

If the clock above shows the current time, and the Christmas concert starts in 5 hours and 50 minutes, what time does the Christmas concert start?

Write your response here:

(show your work)

Sue is going to visit her grandparents during her summer vacation. She is going to mark her calendar every day beginning on Friday, July 4th. She has fourteen days, from July 4th, until she leaves for her trip. When does Sue's vacation start?

Write your response here:

(show your work)

Write your response here:

(show your work)

Answers

1. / May 82. / 8:38 a.m.

3. / 3 hours and 25 minutes

4. / 8:28 p.m.

5. / July 12

6. / 17 hours and 15 minutes

7. / 6:35 p.m.

8. / September 3

9. / 6 hours and 5 minutes

10. / 18 hours and 24 minutes

11. / 10 days

12. / 40 hours and 31 minutes

13. / 9:25

14. / July 18

15. / 43 hours and 27 minutes

## Explanations

1. /Sam's brother has a birthday on May 3rd.

Sam's birthday is 5 days after his brother's birthday.

So, Sam's birthday is May 8.

2. /

First add the minutes to the current minutes:

22 + 16 = 38

Next add the hours to the current hour:

4 + 16 = 20

Since this number is greater than 12, subtract 12 and change the time from p.m. to a.m.

20 - 12 = 8

Thus, in 16 hours and 16 minutes it will be 8:38 a.m.

3. /

If the starting time is 2:45 p.m. and the ending time is 6:10 p.m., then the difference is 35 minutes under 4 hours.

Thus, the time difference between 2:45 p.m. and 6:10 p.m. is 3 hours and 25 minutes.

4. /

Calculate the minutes first: 20 + 8 = 28.

Next, add the hours. Add 3 hours to 5: 5 + 3 = 8

Therefore, the time will be 8:28 p.m.

5. /

Two weeks equals 14 days (because there are 7 days in a week).

July 26 - 14 days = July 12.

6. /

If the plane takes off at 3:25 a.m. and lands at 8:40 p.m, then it took the plane 15 minutes over 17 hours to complete the flight. Therefore, the flight was 17 hours and 15 minutes long.

7. /

Calculate the minutes first: 45 + 50 = 95. However, because minutes only go up to 60, subtract 60 from 95.

95 - 60 = 35.

Next, add the hours. Not only do you add 2 hours to 3, but because you subtracted 60 minutes from 95, 1 hour needs to be added to the time as well: 3 + 2 + 1 = 6

Therefore, the time will be 6:35 p.m.

8. /

To find out what date Sally starts school, subtract the number of days from the first day of school until the first day of autumn (14 days) from Sept. 17.

September 17 - 14 days = September 3

9. /

If he started the race at 2:45 and ended the race at 8:50, then it took him 5 minutes over 6 hours to complete the race. Therefore, it took him 6 hours and 5 minutes to complete the race.

10. /

Calculate the minutes first by finding the difference between 30 and 06.

30 - 06 = 24 minutes

Next, calculate the difference between the hours.

7 - 1 = 6 hours

Because you are going from a.m. to p.m., add 12 to 6 hours.

12 + 6 = 18 hours

Thus, the time difference between 1:06 am and 7:30 pm is 18 hours and 24 minutes.

11. /

There are 7 days in a week.

Add 7 to 3 days and you get 10 days.

12. /

Calculate the minutes first by finding the difference between 49 and 18.

49 - 18 = 31 minutes

Next, calculate the difference between the hours.

10 - 6 = 4 hours

Because you are going from a.m. to p.m., add 12 to 4 hours.

12 + 4 = 16 hours

Finally, since the bus arrives the next day, add 24 more hours to 16.

24 + 16 = 40 hours

Thus, the time difference between 6:18 a.m. and 10:49 p.m. is 40 hours and 31 minutes.

13. /

The clock shows 3:35. Calculate the minutes first: 35 + 50 = 85. However, because minutes only go up to 60, subtract 60 from 85.

85 - 60 = 25.

Next, add the hours. Not only do you add 5 to 3, but because you subtracted 60 minutes from 85, 1 hour needs to be added to the time as well: 3 + 5 + 1 = 9

Therefore, the concert will start at 9:25.

14. / Sue leaves 14 days after July 4th..

Fourteen days after July 4th is July 18.

15. / Calculate the minutes first by finding the difference between 57 and 30.

57 - 30 = 27 minutes

Next, calculate the difference between the hours.

10 - 3 = 7 hours

Because you are going from a.m. to p.m., add 12 to 7 hours.

12 + 7 = 19 hours

Finally, since the question specifies the next day, add 24 more hours to 19.

24 + 19 = 43 hours

Thus, the time difference between 3:30 a.m. and 10:57 p.m. on the next day is 43 hours and 27 minutes.